Cum alegem un tip de sobă…

Ce trebuie să știm când ne decidem pentru construcția unei sobe masive?

O sobă cu masă termică este un obiect care va deveni, odată construit, parte din structura casei. Ea va dăinui cât va dura și casa, deci alegerea locului unde o vom amplasa în casă trebuie foarte bine cântărit. Este o investitie pe viață, și este la fel de important să alegem cu mintea, dar și cu inima cum va arăta această sobă, care va deveni „inima casei”.

Sobă de încălzit cu cuptor, jud. Neamț

Sobă de încălzit cu cuptor, jud. Neamț

Soba este bine să fie așezată la vedere, central

Sobele cu masă termică nu pot fi neglijate, le simți și le observi prezența. Ele sunt mari, impunătoare si foarte calde totodată.

O astfel de sobă, nu este indicat să fie înghesuită într-un colț al camerei. Ba dimpotrivă, cu cât este mai dichisită, merită să ocupe o poziție cât mai centrală în casă, în cameră. Și nu doar pentru frumusețe, ci și pentru că fiind cât mai central, căldura se distribuie optim în jur. O sobă băgată la colț, va oferi multă căldură celor doi pereți, adică un minus de randament.

Ideal este ca soba să fie așezată lângă un singur perete, sau să fie zidită între două camere, astfel spatele sobei va face parte din peretele altei camere, pe care o va încălzi.

Sobele cu masă termică au o greutate mare, între 1500 – 4500kg

Aceasta este masa termică în care va fi stocată energia eliberată din lemn sub formă de căldură. Deci postamentul, podeaua pe care se va construi trebuie să susțină această greutate.

Când este posibil, este bine să se construiască chiar o fundație sub viitoarea sobă, pentru modelele cele mai mari, implicit cu greutate mare. Dacă nu, se poate turna din beton armat un postament de 8-10 cm înălțime, pe placa de beton existentă, dacă există îndoieli că structura acesteia nu ar susține viitoarea sobă.

Sobele masive sunt utile în spații locuite permanent

De ce? Ele au inerție termică mare, adică la prima aprindere se încălzesc mai greu, până este „alungat frigul din toate cărămizile” și apoi căldura din ea trebuie menținută cu foc măcar o dată pe zi sau la două zile.

Aceste sobe rețin căldura până la 24 ore de la ultimul foc făcut. Ele nu sunt practice în spații pe care doriți să le încălziți doar pentru câteva ore si așteptați să vină căldura în jumătate de oră din sobă. De asemenea nu sunt foarte utile pentru case de vacanță unde petreceți doar 2-3 zile pe timp de iarnă. Pentru aceste situații cele mai utile sunt sobele metalice care eliberează imediat căldura în casă, dar nu au randament mai mult de 50% și nici nu putem vorbi de ardere completă la ele.

Un compromis benefic pentru această situație ar fi sobele masive cu plită, care deși fac arderea completă pot elibera căldură pe la plită imediat ce a fost aprins focul. Dar trebuie gândit bine. Căci dacă soba respectivă nu va fi folosită și pentru gătit, nu se justifică alegerea unui model cu plită, mai ales într-o cameră de zi.

Sobelor masive le place focul puternic

Adică focarul generos, în care încap multe lemne, permite un foc puternic care eliberează toate gazele combustibile din lemn ce sunt tratate apoi cu aerul secundar încălzit și aprinse în a doua ardere, de unde eliberează temperaturi până la 800-1000 grade C, dacă focarul și condițiile de ardere sunt ideale. Apoi această căldură este absorbită în primul clopot la partea cea mai de sus și gazele fierbinți coborând încălzesc tot ce întâlnesc în cale până la partea cea mai de jos a sobei, trecând apoi în cel de-al doilea clopot. Datorită circulației libere a gazelor în interiorul sobei, întotdeauna sunt eliberate din sobă pe coș gazele cele mai reci.

Odată umplut focarul cu lemn și aprins focul, putem uita de sobă.

În funcție de condițiile de frig de afară și de izolația casei, se poate face un foc pe zi toamna târziu, sau două focuri iarna, la interval de 6-12 ore. Dacă este foarte frig sau soba este una duală care funcționează ca și centrală termică este necesar ca focul să fie întreținut mai des, căci în acest caz ea trebuie să asigure și necesarul termic pentru restul spațiilor din casă încălzite prin radiatoare.

Rețineți! Un foc puternic din lemne uscate, este un foc curat cu destul aer secundar, care va arde complet toate gazele eliberate din lemn, deci fără poluare, producând randamentul maxim.

Nu folosiți lemne umede, căci acestea răcesc focul și scad temperatura în focar.

Și nu vă sfiiți să umpleți focarul cu lemne când aprindeți focul. Apoi, după ce s-au ars și în sobă mai este doar puțin jar puteți adăuga periodic câte un lemn (dacă va mai fi nevoie sau dacă folosiți soba și ca centrală termică), care va fi imediat prins de flăcări de la căldura foarte mare din interior.

Sobele masive pot fi mai mult decât sobe

Adică pot fi construite ca și centrale termice, care să încălzească și restul spațiilor din casă, sau măcar apa caldă menajeră.

Pe timp de iarnă este sobă, iar vara ne folosim de panouri solare, care pot fi foarte simplu integrate în același sistem ce vă asigură independența totală pentru apă caldă.

Plus că sobele inteligente care au un focar cu lungimea de 40-50 cm pot fi alimentate, în caz de urgență, cu orice fel de material organic uscat: crengi, pănuși de purumb, stuf, fără a afecta funcționalitatea sau siguranța sobei.

O alegere inteligentă înseamnă să realizezi un sistem cât mai independent pt asigurarea nevoilor casnice de căldură și apă caldă.

Sobele cu masă termică sunt frumoase

Frumosul este o componentă esențială a vieții omului. Cu toții avem nevoie de frumos și îl căutăm zilnic în viața noastră. Pe lângă știința încorporată, într-o sobă mai este pusă și o mare cantitate de artă.

Fiecare sobă este unicat și are frumusețea ei. Chiar dacă fiecare este construită după un proiect existent sau adaptat, aproape că nu există două sobe la fel. Diferă modelul de uși, culoarea cărămizii, poate unele decorații alese pe moment, poziția coșului, lumina în cameră… Doar principiul funcțional este același.

Sobele cu masă termică sunt o investiție în viitor

Acest lucru trebuie avut în vedere, când vă decideți să construiti o soba masivă.

Nu este o mobilă care poate fi mutată în alt loc peste doi ani. Dar este prietenul nostru de nădejde pe „vremuri friguroase”.

Și este o investitie la propriu căci nu sunt ieftine. Însă își merită toți banii. Doar prin faptul că funcționează independent, iar lemnul este o sursă regenerabilă și nu este livrat la „robinet” de organizații cu monopol asupra combustibililor, este o investiție inteligentă în viitor, care vă va oferi mereu siguranța unui spațiu încălzit indiferent de turbulențele politice sau socio-economice din lume.

Prețul unei sobe variază în funcție de mărimea sobei, de ușile alese de client și de complexitatea ei, de câtă „artă” este pusă în lucrare. Capacitățile calorice variază între 3 și 8kw/ora, adică pot încălzi spații intre 30 și 80mp, intr-o casă izolată standard. Preturile calculate ale materialelor și manoperei variază între 3.000 – 8.500 lei pentru sobe simple. Dacă sunt cerute anumite decorații unicat, sau ansamble cu sobă, bancă, ori alte accesorii care necesită forme curbe sau foarte elaborate, vor crește pretul pană la 13.000 lei și timpul de execuție.

Investește în eficiență, funcționalitate și artă! Merită!