Sobe Inka

2

Sobele au toate functia de incălzire, desi pot avea si multe alte functii în plus. In acest capitol, sobele pe care le-am denumit INKA se refera doar la sobele simple de incălzit, care pot avea in plus cuptor si banca incalzita.

În majoritatea cazurilor sobele Inka sunt dotate cu un cuptor care poate fi Alb sau Negru. Cuptorul este practic a doua cameră de ardere, situată deasupra focarului, unde se face arderea secundară, adică unde gazele eliberate din focar sunt reaprinse si arse complet inainte de a parcurge restul traseului prin sobă. Din a doua ardere se obtine o temperatură mai mare decât în prima ardere, astfel că este o idee bună să avem în acel loc un cuptor pentru pâine, cozonaci, plăcinte, fripturi sau orice fel de bunătăti doriti să pregatiti. Cele două tipuri de cuptoare care se pot monta intr-o sobă Inka sunt descrise în continuare

Cuptorul Negru este practic acea cameră secundară de ardere, prin care trec flăcările foarte fierbinti, se lovesc de podul cuptorului si apoi sunt eliberate. Astfel cuptorul se incinge foarte tare, dar nu veti putea coace in el decât după ce se termină de ars lemnele si artfel rămâne acolo o temperatură de 270-280 grade C. Această temperatură se mentine mai multe ore. Painea sau preparatele de brutărie si patiserie se coc de obicei la 220-230 grade C. Se numeste negru, deoarece interiorul său se innegreste pe alocuri de la fum si pot rămâne urme de cenusă fină. Prin geamul usii cuptorului negru, veti vedea adesea flăcările care urcă din focar.

Cuptorul Alb este a doua variantă si face parte tot din camera secundară de ardere, dar focul nu trece direct prin el. Deci camera cuptorului este inconjurată pe exterior de flăcări si gazele foarte fierbinți, interiorul acestuia menținându-se curat dar foarte fierbinte. Acest model de cuptor nu se poate realiza decât in sobele mai mari, nefiind pretabil la sobele mai inguste, datorită mărimii sale. In acest tip de cuptor, nu veti vedea flăcările.

Recomandare!

Dacă doriti o sobă de incălzit, montarea unui cuptor este o alegere inteleaptă, chiar dacă mărește pretul sobei cu 150-250 euro, căci a doua cameră de ardere oricum se construieste in sobă, deci ar fi păcat să pierdeti acea căldură acumulată, unde puteti coace mâncăruri delicioase, care nu se compară cu gătitul pe gaz, electric sau microunde.

Sobele in clopote au acelasi principiu constructiv interior, dar designul diferă. Mai jos sunt detaliate câteva modele de sobe ca să aveti o imagine clară, raportată la nevoile si posibilitățile.

Sobă de încălzit, fără cuptor 2,7kw

Sobă de incalzit si cuptor 3,7kw

Soba de încalzit si cuptor 4,8kw