Sobe traditionale si Sobe în clopote

Posted on

Am studiat și construit ani de zile sobe tot mai eficiente, din zidărie, cob si teracotă, cu toate metodele de ardere eficientă, cum ar fi cele cu 5 sau 7 fumuri la sobele de teracotă sau sistemul de  counterflow (contratiraj) întâlnit la sobele tip rocketstove și cele de zidărie moderne din Europa, America, Canada. Credeam că nu mai este cale de îmbunătățire, insă am descoperit sobele rusesti cu clopote care sunt o revoluție, in materie de eficiență.

Sobe tradiționale cu canale (fumuri)

 

 Sobe de teracota.

Acestea se construiesc  în Romania și sunt inspirate de modele rusesti sau finlandeze de acum 80 ani. Principiul constructiv este cu canale de fum. soba cu fumuri Eficiența lor era și este bună, căci focarul este construit cu cărămidă refractară, iar apoi fumul cu toate gazele este tras forțat de tirajul format de coș, prin 5 sau 7 canale (iar la sobele care deserveau camere mari, aveau chiar 9, 11 sau 13  canale) care alternează sus-jos, apoi afară pe coș. În tot acest parcurs al fumului, căldura este cedată pereților sobei și apoi spatiului de incălzit. Principiul de functionare este al Circulației Fortate a Gazelor CFG

 

Sobe zidite din caramida

Sau „masonry stoves” care sunt zidite din cărămidă, piatră sau cob funcționează după modelul counterflow (contratiraj) care este tot un sistem cu canale.

10Deși sunt doar 3 canale în acest sistem, eficiența sa este mai bună decât la cele cu 5 sau 7 canale, datorită camerei de ardere mai mari care este dotată cu orificii pentru aerul de ardere secundar, și a primului canal care este legat de focar și este construit complet din material refractar, ceea ce permite o ardere pană la 1000 grade Celsius. Apoi fumul este absorbit prin al doilea canal care este mult mai larg decât primul și inconjoară soba pe laturi, fumul fiind absorbit în jos pană la baza sobei, incălzind complet toată soba, iar apoi trece in al treilea canal care se continuă cu coșul de fum.  In acest sistem, fumul ajuns in al doilea tronson, isi incetinește mult viteza și permite căldurii să fie absorbită de pereții sobei. Deși este mai eficientă ca o sobă cu mai multe fumuri (canale) deoarece gazele se pot mișca mai liber, având loc o stratificare a gazelor pe măsură ce se răcesc – coborând la partea cea mai de jos, acest sistem ca și cel cu multe fumuri fac parte din categoria sistemelor cu Circulație Forțată a Gazelor (CFG).

Sobe racheta

Sau „rocketstoves” fac parte tot din categoria sobelor cu 3 fumuri și a sistemelor CFG, insă sunt mult mai ieftine și fiind de obicei construite din cob se pot modela bănci sau paturi incălzite cu fumul cald care este tras prin interiorul acestora.

images (1)O particularitate a acestor sobe este că pot functiona cu crenguțe subțiri sau orice fel de material uscat sub formă de bete. Arderea se face intr-un focar izolat dar foarte mic, flacăra fiind letarală, absorbită in primul canal care este tot termoizolat, unde se presupune că gazele de ardere s-ar autoaprinde (rezultând a doua ardere) de la oxigenul din aerul primar care este din abundență căci titrajul de aer se face deschis prin gura de alimentare a sobei. Apoi fumul coboară prin cel de-al doilea canal care este mult mai larg, si apoi prin al treilea (care uneori este orizontal pt a incălzi bancă sau pat) si pe coș. Aceste sobe au neajunsul că trebuie alimentate mereu cu lemne, fiind utile doar in anumite zone cu climă mai blândă și unde utilizatorul are timp să stea pe lângă sobă să o alimenteze.

Sobe cu plita

Aceste sobe pot fi considerate traditionale în Romania căci ele sunt dorite pentru utilitatea lor de a găti și incălzi camera cu același foc, insă au o mulțime de neajunsuri. Focarul este mic, plita aproape de flacără și nu permite realizarea arderii complete căci nu se obține o temperatură suficient de mare. Apoi gazele calde și mai reci sunt trase prin sistemul convectiv al sobei care de regulă este tot cu fumuri (canale) sus – jos, sau canale in formă de S și apoi eliminat pe coș. In aceste sobe nu se obtine nici pe daparte eficiența calorică dorită, de minim 80%, ceea ce inseamnă consum mult mai mare de lemn și poluare datorită gazelor nearse complet, plus creozot pe tot traseul fumului.

Din această categorie cele mai ineficiente sobe sunt cele metalice pentru gătit, care nu stochează deloc căldura având pierdere de 70% din energia degajată de ardere, prin cosul de fum, iar poluarea fiind  foarte mare.

Sobe cu doua clopote

               Despre modul lor de functionare și tipul de ardere, este descris cu detalii in articolul precedent. Aceste sobe, desi se proiectează si se construiesc de foarte multi ani in tările foste sovietice, au ajuns foarte putin in restul Europei, sau peste ocean, probabil datorită dificultății de traducere a limbii ruse. Deși se consideră că vestul a descoperit tot ce se putea in materie de stiință sau aplicatii practice, iată că dl Igor Kuznetov, realizează și oferă gratuit proiectele sale de sobe care functionează după legile naturii. 19

Ideea esentială este că acestea functionează pe principiul arderii complete a gazelor eliberate din lemn,  care se petrece in camera focar si primul clopot, soba incălzindu-se mai intens in partea de jos, iar gazele produse de ardere se mișcă liber de-a lungul  traseului format de cele două clopote, pe principiul circulatiei libere a gazelor (CLG) adică cele fierbinti se ridică la tavan formând „punga cu gaze fierbinți”  iar cele mai reci rămân la partea de jos a clopotului, fiind eliminate pe coș fără a se amesteca cu celelalte.

Acest lucru se poate vedea dacă faceti experiența de a intoarce un pahar cu gura in jos, și aropiați de gura paharului o țigară aprinsă. Veți vedea că fumul urcă până la „tavan”, adică fundul paharului, și apoi va forma un inel iar sub această formă va coborî de-a lungul pereților paharului. Exact la fel se deplasează gazele și in sobele construite după principiul paharului inors, adică cu clopote. Din acest motiv, preluarea gazelor pentru a fi evacuate se realizează în partea de jos unde se adună gazele răcite cel mai mult și gazele de balast. Sobele cu clopote nu necesită canale de circulatie a fumului, gazele mișcându-se sub acțiunea forțelor naturale, adică Circulația Liberă a Gazelor – CLG.

In sobele cu doua clopote gazele de ardere din focar ajung in primul clopot formând  „punga cu gaze fierbinti”. Acesta este spațiul pentru finalizarea arderii complete, deoarece aici reactia de ardere este amplificata de catre peretii si bolta fierbinti al clopotului. Sub boltă, procesul de ardere se termină definitiv. După aceasta, prin spațiul de trecere din partea inferioara a primului clopot, gazele sunt admise in clopotul al doilea si cedeaza peretilor acestuia caldura rămasa. Apoi gazele răcindu-se și mai mult coboara la partea inferioara a celui de-al doilea clopot și sunt preluate de cosul de fum.

Dupa finalizarea arderii combustibilului din focar, daca opritorul de fum nu a fost închis etanș, aerul rece patrunde prin focar in soba, însă nu se poate ridica, fiind mai greu decât gazele fierbinți care au umplut clopotele, si imediat pleaca pe cea mai scurta cale, evitând clopotele, si fara a lua cu el o cantitate mare de caldură,  direct pe cosul de fum.

 Aceste sobe funcționează ca si cum ar avea un separator de caldura automat, care exclude posibilitatea răcirii clopotelor odată cu intrarea aerului rece. Astfel se explica capacitatea sobelor cu clopote de a pastra bine caldura, chiar daca a fost uitat deschis opritorul de fum. Totodata aceasta capacitate de a pastra un timp mai indelungat caldura se reflecta si asupra consumului de combustibil.

Sobele cu două clopote au următoarele caracteristici:

– randament între 80 – 95%

– se incălzesc la partea de jos mai mult decât la partea superioară, realizând astfel cu succes incălzirea și a pardoselii (ceea ce multe sobe traditionale nu pot face)

– mențin o constanță în cedarea căldurii pentru 24 ore

– stochează bine căldura și nu se răcesc chiar dacă a fost uitat deschis opritorul de fum (la sobele cu canale, in acest caz căldura este pur și simplu „suflată” pe coș)

– nu apar crăpături in zidăria sobei deoarece zidăria fierbinte nu este legată cu cea mai rece

– nu se acumulează funingine și cenușă pe traseul gazelor cum se întâmplă la sobele cu canale, deoarece arderea combustibilului este realizată corect și complet in focar și primul clopot

– permit libera circulatie a gazelor, neopunând rezistență în calea acestora.

– sunt construcții simple și nu necesită întreținere

– nu poluează aerul inconjurător, arderea fiind curată și completă

14 thoughts on “Sobe traditionale si Sobe în clopote

 1. genial si arumentez oamenii inteligenti fac lucrurile complicate sa fie simple si cu o modestie care multora le cam lipseste un sincer MULTUMESC

 2. Buna ziua,ma numesc Costel,sunt din Romania.
  As vrea sa construiesc si eu una (singur),nu am experienta dar am f multa vointa si imaginatie,pe deasupra as vrea sa introduc si o serpentina pt a incalzi si alte camere(nu am mari pretentii ,ce ziceti ) eu locuiescin zona cluj,deci mi-ar fi f greu sa ma duc sa vad macar cum se face,sau sa chem un specialist,(CA deobicei ,saracia).idea acestei sobe,cu principiul sau mi se pare ffff ineresant si realizabil,mai ales ca in asa zisele clopote cred ca as putea monta serpentina,poate parea o mare pretentie din partea mea sa va cer ajutorul,cu eventual cateva sfaturi sau o schita,v-as fi foarte indatorat,si oricumva multumesc anticipat pt rabdarea de a-mi citi randurile si in speranta ca veti binevoi a ma ajuta !
  toata stima.

 3. Buna ziua, am o problema cu soba pe care am construit~o, e o soba traditionla cu 5 fumuri construita din sahmota cu pamant, de la o vreme face auto aprindere cu toate ca, cosul trage destul de bine. V~as ruga sa imi da~ti un sfat. Multumesc si o zi buna!

  1. Bună ziua dl Vărgatu. O sobă care face autoaprindere ne spune că pe traseul fumului există substante care incă pot arde, si când temperatura este destul de mare (400*C) aceste substante se autoaprind. Deci aveti pe tronsonul final al sobei si pe cos, depuneri de creozot, care se aprinde. Creozotul se depune pe cos in special pe zonele mai reci, fiind compus din răsini continute in lemn, ne-arse in focar. Aceste răsini nu se ard din cauza faptului că nu se obtin temperaturi suficient de mari in focar (600*C) , si in special din lemne ude. In sobă se ard doar lemne cu maxim 20% umiditate. Sobele de teracotă cu focare clasice, nu pot face ardere completă, deci să aveti o ardere eficientă care să ardă toti compusii din lemn. Astfel că acestia se depun pe cos si uneori se aprind.

  1. Bună ziua dl Liviu. Da, sobele se pot concepe si pt functionarea pe gaz, dar aveti nevoie de aprobări speciale de la furnizorii de gaz si executantii instalatiilor de gaz in locuinte. Sincer nu stiu dacă obtineti aprobarea.

 4. Intrebar:
  Care este nr maxim de clopote pe care le poate avea o asemenea soba???
  Sobele cu plita nu se pot construi in varianta cu clopote???

  1. Bună ziua. Sobele in clopote se pot construi cu unul sau 2 clopote. Ca idee, sobele in clopote cu bancă incălzită, ar putea fi considerate ca având 3 clopote. Sobele cu plită sunt construite tot cu 2 clopote.

 5. Bună ziua. Sobele in clopote se pot construi cu unul sau 2 clopote. Ca idee, sobele in clopote cu bancă incălzită, ar putea fi considerate ca având 3 clopote

 6. Buna ziua. Am in bucatarie o soba tip centrala de 27 kw, si as vrea sa montez la etaj in loccul hornului de la aceasta soba un horn de caramida cu fumuri sau o soba de teracota pentru recuperare de caldura. A mai montat cineva asa sau ati auzit pe cineva care are si functioneaza ?

  1. Bună ziua. Dacă se mentine tirajul specificat de producătorul centralei, este o idee bună, cred. Nu am auzit să fi făcut cineva asa ceva. Dacă vreti să nu blocati tirajul prea mult, este bine să construiti la etaj o sobă cu un clopot. Să vă arigurati că placa suport a etajului suportă greutatea sobei. Succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *